Thursday, March 25, 2010

Minu mõtteid kunstiõpetusest tänapäeval

Pean kunstiõpetust lapse arengu seisukohast väga oluliseks - kunsti abil saab avada ja laiendada mõtlemise piire, see võimaldab loovat suhtumist kõigis õppeainetes. Ometigi oleme tänapäeval olukorras, kus algklassides arvavad enamus klassiõpetajad, et on suutelised kunstiõpetuse andmisega ise hakkama saama, erinevalt muusikaõpetusest ning kehalise kasvatusest, kus tunnid usaldatakse erialaharidusega õpetajale. Iga õpetaja peaks suutma anda oma ainet seesmise põlemisega, kui aga sügavam huvi kunsti vastu puudub, siis ei suudeta seda ka lastele piisavalt huvitavalt edasi anda.
Kunstitunniks kogutakse ideid a la punase kõhuga leevike istus lumise oksa peal. Seda teemat on lihtne hinnata - on pildil kõik eelpool nimetatud olulised objektid olemas, saab laps maksimum hinde, kui midagi on teistmoodi, hinnatakse alla, olenemata sellest, et laps on leidnud ülesandele suurepärase vaatenurga. Siia sobiks näide sellest, kuidas üks tuttav lapsevanem kutsuti kooli, kuna kunstitunnis, kus teemaks oli "õun", oli laps kauni kolla-punapõskse ubina asemel joonistanud pruuni. Hiljem kodus lapsega vesteldes tuli välja, et laps oli joonistanud mädanenud õuna. Küllap oli lapse mälestustesse just seesugune õunakujutis sööbinud, nüüd aga sai ta teistmoodi mõtlemise eest karistada madalama hinde näol. Selliselt pärsitakse lapse loovat väljendust korraliku lõpptulemuse ootuses.
Oma kunstitundides tuleb mul paar esimest kuud tegeleda just sellise õpetaja jaoks sobiliku pildi tegemise välja juurimisega. Iga liigutust konsulteeritakse õpetajaga: õpetaja kas nii on õige? Siis on õpetaja ülesandeks küsida, aga kuidas sulle endale meeldib ja mida sina ise tahaksid selle teemaga seoses teha, milline värv sulle endale kõige rohkem meeldib? Head harjutused on nt värvi teemadel: palun lastel panna kirja vähemalt 30 punast asja, esimesed 5-10 asja tulevad kiiresti, nendeks on tavaliselt maasikas, vaarikas, huuled, veri, roos, paprika, auto, siis läheb mõtlemisega keerulisemaks. Koos arutledes tuleb välja, et tegelikult võivad enamus asju meie ümber olla punased: kingad, saapad, kummikud, sussid, sokid, sall, kleit, müts, uks, katus, sein, buss, jalgratas, raamat, vihik, pliiats, värvid, patsikumm, taldrik, tass, lusikas, käekott, kohver, seljakott, kalad - ongi juba 30 täis ning nüüd ei ole enam probleem veel 30 punast asja kiirelt meelde tuletada.

No comments:

Post a Comment